Blog
In actie met kabelballonsysteem

Vergelijking kabelballonsysteem en drone

Omdat het nog niet voor iedereen helemaal duidelijk is hoe ik de hoogtefoto’s maak, leg ik dat in deze weblog nog even uit.

Ik maak gebruik van een met helium gevulde ballon. De ballon is met een kabel en een lier met mij verbonden, vandaar de term kabelballon. De camera onder de ballon wordt vanuit het grondstation bestuurd. De videobeelden van de camera worden naar het grondstation gezonden ter beoordeling. Ik heb een aanhanger voor het transport van de gevulde ballon. Hiermee is de ballon binnen 10 minuten na aankomst op de locatie inzetbaar. Vanaf de grond bedien ik de lier en de camera. Op een beeldscherm zie ik wat de camera ziet. Met een radiografische besturing kan de camera naar links of rechts en omhoog of omlaag worden gedraaid. Ook zoomen op afstand is mogelijk en natuurlijk afdrukken van de foto’s op het juiste moment.

In actie met kabelballonsysteem In actie met kabelballonsysteem

In de winterperiode is het altijd wat rustiger in de luchtfotografie. De bomen zijn kaal, het gras is niet echt groen en het weer zit vaak niet mee. Afgelopen herfst en winter was erg winderig. Deze rustige periode geeft mij de gelegenheid mijn kabelballonsysteem eens grondig na te kijken. Zo heb ik onder andere de besturingszender en -ontvanger vernieuwd, maar ook de videozender en -ontvanger. Dit om weer een goede signaaloverdracht te garanderen. Het grondstation is ook volledig vernieuwd. Mijn kabelballonsysteem is dus weer operationeel en voorzien van wat nieuwere technieken. Zo kan de klant met een videobril meekijken met het beeld van de camera onder de ballon en kan ik vanaf de grond zien hoe hoog de camera hangt.

Het unieke (vogel)perspectief dat mijn systeem biedt door op ‘geringe’ hoogte te ‘hangen’ is niet te realiseren vanuit een vliegtuig en/of helikopter. Helemaal niet binnen de bebouwde kom.

Ondanks de opkomst van de drones, octokopters, hexakopters, RPAS of hoe ze ook maar genoemd worden, heb ik toch besloten nog te investeren in mijn kabelballonsysteem. Hoewel de licht onbemande luchtvaartuigen zeer geschikt zijn voor het maken van foto- en videobeelden vanuit vogelperspectief en men hiermee prachtige videobeelden kan maken, biedt de kabelballon toch een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de licht onbemande luchtvaartuigen. Daarom heb ik (nog) niet volledig geïnvesteerd in een drone en altijd mijn kabelballonsysteem operationeel gehouden en nu zelfs deels vernieuwd.

Door de snelle opkomst van deze lichte onbemande luchtvaartuigen is de overheid op dit moment bezig strenge regelgeving op te stellen. Daarop vooruitlopend is de Regeling Modelvliegen aangepast die het beroepsmatig gebruik van een licht onbemand luchtvaartuig verbiedt, mits een ontheffing is verleend. En wanneer men een ontheffing heeft, is het niet toegestaan te vliegen binnen een gecontroleerd gebied van een vliegveld, dient men minimaal 150 horizontale afstand te houden tot gebouwen en mensenmassa’s en zo zijn er nog een paar beperkingen. Tevens dient er met minimaal 3 personen film- en/of fotografie opdrachten uitgevoerd worden. Een vlieger, een waarnemer en iemand die de camera bediend.

Deze genoemde beperkingen heeft een kabelballonsysteem niet. Inmiddels heb ik al 8 jaar ervaring met het gebruik van een kabelballon en ben goed op de hoogte van de wet- en regelgeving in het Nederlandse luchtruim op dit gebied. Door goed contact met o.a. Luchtverkeersleiding Nederland en Defensie kan ik op veel plaatsen fotograferen. Zo is fotograferen binnen de bebouwde kom geen probleem. Maar ook binnen het gecontroleerde gebied van luchthavens, laagvlieggebieden, etc. zijn er mogelijkheden. Tevens is mijn systeem uitgerust met een aantal veiligheden. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat de ballon los raakt of dat er onderdelen (waaronder de camera) naar beneden vallen. Ook maak ik gebruik van vastgestelde procedures voor het uit- en inladen van de ballon om te voorkomen dat de ballon los raakt.

In actie met kabelballonsysteem

Geef een reactie